Jdi na obsah Jdi na menu

Setkání s KRÁLEM - nový Slovinský rekord

16. 1. 2014

 Je podzim a první společnou výpravu s Martinem máme už za sebou.  Sedíme nad sklenkou lahodného moku a probíráme, kam se tento rok ještě podíváme. S lítostí Martinovi ale oznamuji, že to s rybami bude tento rok slabší, jelikož musím jet s přítelkyní na měsíc na dovolenou. 

Vzápětí ale  jedním dechem dodávám, že jakmile přijedu, vyřídím pracovní záležitosti a valíme….  Společně tedy vybíráme destinaci na začátek listopadu. Tentokrát volíme řeku ve Francii.

 V polovině mojí dovolené mi Martin posílá zprávu ve znění, že už to nemůže vydržet a jede na ryby, konkrétně do Rakouska.  Další den přichází další zpráva od Martina, že je jezero plné a přemístil se na  jiné jezero, kde jsme již tento rok společně lovili.

O tří dny později, zrovna ve chvíli, kdy stojím na pobřeží San Franciska a pozoruji místního rybáře, zazvoní mi v kapse telefon. Na displeji vidím, že vola Martin. Hned je mi jasné, že je zle, ryby určitě jdou a já jsem na druhé straně zeměkoule. Martin hned potvrzuje moji domněnku a oznamuje, že  zrovna chytil dva krásné kapry a to šupináče 23,5 kg a lysce o váze 24,2 kg. Oba neodolali našemu oblíbenému Oceanu Secret v příchuti Salmon & Peach.

Zbytek dovolené nakonec uplynul jako voda a já už doma balím věci na poslední podzimní výpravu roku 2013. Po zjištění předpovědi počasí měníme plány, Francouzskou řeku necháváme na jindy a míříme do Slovinska k jezeru, které pro nás bylo tento rok tak úspěšné. Šest hodin v autě a pomalu sjíždíme k jezeru. Určitě všichni znáte ten pocit, když se blížíte k místům, na kterých byste se rádi usadili a splnili si zde své sny.

Máme štěstí a jedno z vytipovaných míst je volné. Nastává stavba bivaků a příprava na pět nocí strávených na jezeře.  Pro tuto výpravu jsme opět měli připravenu zásobu boilí Ocean Secret v příchuti Salmon & Peach o velikosti 21 mm, dále Kill Krill v různých průměrech a také jsme dostali na vyzkoušení Karlův nový Devill Krill o průměru 21 mm.

Hned od prvních hodin lovu máme záběry, kdy ryby reagují na všechny námi nabízené dobroty. Za první noc chytáme hned 15 kaprů, z nichž největší je šupík o váze 23,7 kg, který se nechal zlákat na dvě kuličky Salmon & Peach. Následující dva dny chytáme ryby převážně o velikosti mezi 5-13 kilogramy a chytání si vyloženě užíváme. 

00700-velka-img_4260-nahled.jpeg

00700-velka-dscn4950-nahled.jpg

Je neděle 22. 11. 2013, devět hodin ráno. Den, hodina, okamžik, na který ani Martin ani já nadosmrti nezapomeneme. Sedíme před bivaky, snídáme a debatujeme. V tom se Martinovi ozývá hlásič pravého prutu, na kterém jsou nastraženy tolik úspěšné, dvě nadipované kuličky Salmon & Peach obalené v pastě stejné příchutě. Martin zvedá prut a hned při prvním kontaktu s rybou je patrné, že se jedná o velkou rybu. Ryba si souvislým tahem bere metry silonu. Nasedáme na člun a míříme za ní.  Dostáváme se nad rybu a okamžitě je jasné, že proti nám stojí silný protivník.

Po pěti minutách se na hladině objevuje mohutná hlava velikého kapra, jehož mohutné tělo hned na první pokus končí v podběráku. Nevěřícně na sebe s Martinem koukáme a ani jeden z nás nejsme schopni tipnout, kolik může kapr vážit. Až při přemístění ryby do bazénku ukazuje ryba svoji majestátnost.  Jedná se doslova monstrózního šupináče, který je opravdu výstavní exemplář. Dáváme jej do vážící tašky a váha nám vyráží dech. Po odečtení vážící tašky váha ukazuje 34,6 kg při délce 109 cm! 

00700-velka-dsc_0549-nahled.jpg

00700-velka-dsc_0554-nahled.jpg

K vážení voláme místního rybáře chytajícího na vedlejším místě. Ten nám říká, že jsme ulovili rybu, která se jmenuje Steve. Jedná se o krále místního podvodního světa. Při pouštění této ryby se nás zmocňují pocity, že takovouto rybu už nejspíše nikdy v životě neuvidíme.

Následuje láhev oslavného šampaňského. Martinovi se podařilo chytit svůj osobní rekord, rekord jezera a také národní rekord země, ve které jsme rybařili.

00700-velka-dsc_0588-nahled.jpg

S pozdravem Filip Havelka